Proizvodnja vrhunskih prirodnih voćnih rakija

Kao i proces nastanka drugih proizvoda vrhunskog kvaliteta, nastanak prirodnih voćnih rakija iziskuje mnogo truda, rada i znanja. Znanje je ovdje jedan od ključnih faktora s obzirom da je nastanak rakije tehnološki proces, te je potrebno poznavati sve dijelove procesa. Naše znanje gradimo kroz različite kanale, ali ono gdje najviše učimo je dugogodišnji rad koji nas ući greškama, za koje uvijek nastojimo pronaći rješenje i usavršiti našu proizvodnju.

Proces nastanka voćnih rakija započinje branjem voća, koje je na vrhuncu zrelosti u trenutku branja. Izuzetno je važno da se voće bere u toj fazi, s obzirom da u tom trenutku voće sadrži najveću količinu prirodnog šećera. Što je veći postotak prirodnog šećera u voću, sama rakija će biti kvalitetnija te izražajnijih aroma. Nakon branja, voće se melje, čisti od repaca i peteljki, te se provlači kroz pasirku. U ovom procesu krajnji rezultat je nastanak voćne komine. Voćna komina se potom skladišti u tankove u kojima će odležati proces fermentacije. Važno je da su uvjeti kontrolirani, te da se prati vrenje u komini.

Nakon što je voćna komina odležala proces fermentacije, dolazimo do same destilacije. Baban destilerija posjeduje modernu tehnologiju za destilaciju, njemačke firme „Arnold Holstein“, te nam ovaj tip destilatora pruža rakiju izbalansiranih aroma, bez cijanovodika.

Nakon destilacije, rakija je čuvana u čeličnim tankovima kako bi se izbjegle neželjene sekundarne fermentacije. Rakija odležavanjem razvija arome. U Baban destileriji trudimo se graditi naše znanje iz godine u godinu, te poboljšavati proizvodni proces kako bi svojim vjernim potrošačima pružili najkvalitetnije prirodne voćne rakije.