O nama


Porodična destilerija Baban započinje svoj put vrlo spontano, davne 1989. Sve započinje sadnjom voćnjaka kruške, jabuke i šljive. Nakon godina uspješne berbe i sve većih uroda, odlučujemo se za proizvodnju prirodnih voćnih rakija. Fokus je stavljen na prirodno, te zbog toga Baban rakije ne sadrže dodatni šećere ili arome.

Rakije su proizvedene tradicionalnom metodom destilacijom u bakrenom kaznu. Iako poštujemo i njegujemo tradiciju, destilerija Baban posjeduje modernu tehnologiju za destilaciju, prestižne njemačke firme „Arnold Holstein“. Ovaj tip destilatora omogućava nam vrhunski kvaliteta Baban rakija, savršeno izbalansiranih aroma, bez cijanovodika, i daje nam čiste kapi užitka.

Moderan tehnološki proces omogućuje nam proizvodnju većih količina, no Baban Destilerija nije okrenuti ka tome. Naš cilj je ostvariti što bolji kvalitet voćnih rakija iz godine u godinu, koristeći isključivo vlastito voće. Proizvodimo manje količine rakije, no s mnogo uloženog rada, znanja i ljubavi.

Tradicija koju imamo, kvalitet koji gradimo naš su ključ uspjeha!

Misija


Baban Distillery bavi se proizvodnjom prirodnih voćnih rakija vrhunskog kvaliteta. Postojimo kako bi ljubiteljima rakija omogućili uživanje u 100% prirodnim voćnim rakijama, nastalim od voća iz vlastitih voćnjaka, bez dodatnih šećera ili aroma. Naš primarni cilj je konstantno unapređenje kvalitete Baban rakija kroz ulaganja u nove tehnologije i znanja, te pravilno održavanje voćnjaka.

Vizija


Naša vizija je da Baban rakije postanu piće koji će probuditi pozitivne emocije, ugrijati dušu, donijeti osmijehe na lice te Vas podsjetiti na tradiciju, obitelj i istinske vrijednosti. Godine istraživanja, inovacije i usavršavanja omogućile su nam da Baban rakije danas ponosno predstavljamo Vama, sa željom i nadom da ćete u njima uživati koliko smo i mi uživali u procesu izrade ovih izuzetnih pića.

Proces nastanka Baban voćnih rakija.

1. Voće


Proces nastanka voćnih rakija započinje branjem voća, koje se bere u trenutku pune zrelosti. Koristimo isključivo voće iz vlastitih zasada u proizvodnji Baban rakija.

2. Mljevenje voća


U drugoj fazi, voće se melje te čisti od peteljki, čaški i koštica, nakon čega nastaje voćna komina.

3. Fermentacija


Nakon mljevenja i odstranjivanja peteljki, čaški i koštica, voćna komina treba odležati proces fermentacije u kontroliranim uvjetima.

4. Destilacija


Sljedeći korak je sama destilacija, tj. izdvajanje alkohola iz voćne komine. Destilacija se vrši u bakrenom kaznu. Nakon destilacije, rakija se razgađa na željenu jačinu.

5. Odležavanje


Nakon destilacije, rakija se čuva u čeličnim tankovima kako bi se izbjegle neželjene sekundarne fermentacije. U procesu odležavanja, rakija razvija arome.

Prijavite se na naš newsletter

Nastojimo da uvijek organizujemo nagradne igre i povlastice za naše korisnike, prijavite se na naš newsletter da budete u toku.